Czynniki związane z rozwojem alergii na orzechy w dzieciństwie ad 6

Brak związku z matczynym spożywaniem orzeszków ziemnych podczas ciąży, w połączeniu z naszą niezdolnością do wykrywania swoistych IgE do orzeszków ziemnych we krwi pępowinowej, przemawia przeciwko występowaniu uczulenia w macicy. Nasze dane nie są zgodne z hipotezą, że uczulenie zachodzi poprzez przenoszenie alergenów z orzeszków ziemnych do mleka matki. Odsetek matek karmionych piersią oraz czas karmienia piersią nie były istotnie związane z alergią na orzeszki ziemne po analizie regresji, a matki dzieci z alergią na orzeszki ziemne nie jadły znacznie więcej orzeszków w okresie karmienia piersią niż matki dzieci w grupach kontrolnych.
Konsumpcja soi przez niemowlęta była niezależnie związana z alergią na orzeszki ziemne i nie można jej było wyjaśnić jako dietetycznej odpowiedzi na inne choroby atopowe. Niemniej jednak możliwe jest, że związek z konsumpcją soi został zakłócony przez inne, nieznane czynniki. Chociaż rdzeń immunologiczny występuje wśród orzeszków ziemnych, soi i innych roślin strączkowych, 15 występuje niewielka częstość występowania reaktywności klinicznej w stosunku do soi u niemowląt z alergią na orzeszki ziemne.16,17 Żaden z pacjentów w tym badaniu nie miał reakcji na orzeszki ziemne i soję. Wykazano, że frakcje sojowo-białkowe są homologiczne do głównych białek arachidowych, 18,19, a ekspozycja na wspólny epitop dla komórek T soi może powodować uczulenie krzyżowe na orzeszki ziemne, niekoniecznie powodując kliniczną alergię na soję. Wysoki poziom konsumpcji orzeszków przez niemowlęta nie wydawał się poprzedzać alergii na orzeszki ziemne. Rzeczywiście, modele zwierzęce demonstrują ważną rolę przewodu żołądkowo-jelitowego w ustalaniu tolerancji na antygeny pokarmowe. Nasze dane wskazują, że niska dawka doustnej ekspozycji na orzeszki ziemne w kremach piersiowych, które zawierają olej arachidowy, nie jest czynnikiem ryzyka uczulenia.
Postawimy hipotezę, że narażenie na niskie dawki antygenów orzeszków ziemnych poprzez stan zapalny skóry powoduje uczulenie alergiczne. Stosowane kremy były w dużym stopniu środkami zmiękczającymi do leczenia pieluszkowych wyprysków, egzemy, suchej skóry i stanów zapalnych skóry w okresie niemowlęcym. Obserwowane powiązanie między stosowaniem oleju z orzeszków ziemnych i alergii na orzeszki ziemne można wyjaśnić, jeśli dzieci, które stały się uczulone na orzeszki ziemne miały bardziej ciężkie wysypki i dlatego były częściej narażone na te kremy. Jest to jednak mało prawdopodobne, ponieważ zgłoszona ciężkość wyprysku była odpowiednia w grupach kontrolnych atopii i alergii na orzeszki ziemne, ale w pierwszej grupie zastosowano znacznie mniej preparatów zawierających olej arachidowy. Co więcej, tempo stosowania kremów nie zawierających oleju arachidowego było równoważne w grupie alergików z orzeszków ziemnych i grupie kontrolnej atopowej, a średnia liczba produktów zawierających olej arachidowy na odsłoniętym dziecku była znacząco większa w grupie alergii na orzeszki ziemne niż w grupach kontrolnych. Zgłaszanie stronniczości matek dzieci z alergią na orzeszki ziemne było mało prawdopodobne, ponieważ ani matka, ani przesłuchujący nie wiedzieli, które produkty zawierają olej arachidowy.
Ostatnie badania wykazały, że rafinowany olej z orzeszków ziemnych zawiera białko, które po ekstrakcji wytwarza IgE u pacjentów z alergią na orzeszki ziemne rozpoznaną w teście radioimmunologicznym, wywołuje pozytywne reakcje w testach uwalniania leukocytów z histaminą u takich pacjentów i daje pozytywne wyniki w testach nakłuwania skóry u takich pacjentów. 20,21 Obecność niskiego poziomu białka w oleju arachidowym może powodować uczulenie
[patrz też: gumtree poznań zwierzaki, jakie są choroby zakaźne, przychodnia vitamed ]
[hasła pokrewne: dziś jestem blondynką, gumtree poznań zwierzaki, przodopochylenie miednicy ]