Czynniki związane z rozwojem alergii na orzechy w dzieciństwie ad 7

In vitro syntezę IgE i wytwarzanie cytokin prozapalnych sprzyjają wyjątkowo niskie stężenia alergenu. Ponadto krótkie peptydy, takie jak aminokwasy od 323 do 339 albuminy jaja kurzego, były tak samo skuteczne jak cała albuminina w indukcji odpowiedzi IgE w modelu mysim. uczulenia alergicznego.23 Jest również możliwe, że olej arachidowy może działać jako immunologiczny adiuwant sprzyjający alergicznemu uczulaniu na białko. Rzeczywiście, adiuwanty stosowane w modelach zwierzęcych zawierają oleje, które agregują antygeny, a typ odpowiedzi immunologicznej określa się przez wybór adiuwantów. Odpowiedzi IgE na albuminy jaja kurzego są łatwo wywoływane u myszy BALB / c poprzez ekspozycję na niskie dawki owalbuminy.24 W opisach przypadku podkreślono fakt, że limfocyty T reagujące na antygen arachidowy pochodziły ze skóry niemowlęcia atopowego przed wystąpieniem alergii na orzeszki ziemne. .25 Inny opis przypadku opisuje rozwój alergii na orzeszki ziemne u pacjenta po otrzymaniu przeszczepu wątroby od dawcy alergicznego. 26 Chimeryzm obserwowano w skórze (ale nie w krwi) biorcy, co sugeruje, że skórne naprowadzanie limfocytów wystąpiło .
Powszechne stosowanie przepisanych i dostępnych bez recepty preparatów zawierających olej arachidowy, oleje orzechowe i białka oraz olej sojowy potencjalnie stanowi ważną przyczynę uczulenia. Ciągła ekspozycja przez skórę może utrwalać się w alergii i hamować rozwój tolerancji immunologicznej, co może wyjaśniać, dlaczego dzieci mają mniejszą skłonność do utraty alergii na orzeszki ziemne niż alergie na inne pokarmy. Jednak miejscowe narażenie na alergeny orzeszki ziemne niekoniecznie muszą wystąpić poprzez olej. Masło orzechowe, które jest powszechnie spożywane przez dorosłych i starsze dzieci, może potencjalnie powodować uczulenie poprzez pośrednią ekspozycję poprzez skórę, zanim orzeszki ziemne zostaną wprowadzone do diety niemowlęcia.
Poprzednie badania wykazały znaczenie żywności w zaostrzeniu egzemy, i jedno badanie sugerowało, że białko orzechowe może odgrywać rolę w rozwoju egzemy.28 Nasze dane sugerują odwrotną przyczynową zależność: alergiczne uczulenie na orzeszki ziemne jest preferowane przez zapalne środowisko skóry.
W dużym, kohortowym badaniu populacyjnym starannie zdefiniowaliśmy alergię na orzeszki ziemne i zbadaliśmy jej możliwe poprzedniczki. Wnioskujemy, że rodzinna historia alergii na orzeszki ziemne, występowanie wycieków, zrogowaciałych wysypek skórnych, miejscowe stosowanie preparatów na bazie orzechów arachidowych i wystawienie na działanie białka sojowego może być przyczynowymi czynnikami w rozwoju alergii na orzeszki ziemne. Nasze wstępne dane podnoszą kwestię, czy uczulenie na alergeny pokarmowe występuje raczej drogą skórną niż doustną. Potwierdzenie tych skojarzeń w przyszłych badaniach pozwoliłoby nam ustalić, czy nowe interwencje mogą zmniejszyć odsetek alergii na orzeszki ziemne w populacji.
[więcej w: jakie są choroby zakaźne, dermatologia dziecięca, szkła progresywne cena ]
[przypisy: jednooczni, spychalscy środa wlkp, angiogeneza ]