Czynniki związane z rozwojem alergii na orzechy w dzieciństwie czesc 4

Nie znaleziono statystycznie istotnych powiązań między alergią na orzeszki ziemne lub pozytywnym testem na orzeszki ziemne i jakimkolwiek czynnikiem społeczno-ekonomicznym lub środowiskowym dymem tytoniowym (dane nie pokazane). Istniały znaczące powiązania między matczyną historią atopii, swoistymi alergiami lub astmą a prowokacją pokarmową w postaci orzeszków ziemnych (Tabela 1). Nie było znaczących związków z matczynymi czynnikami żywieniowymi (niestety, nie pytano o konkretne pytanie dotyczące konsumpcji orzeszków w czasie ciąży). Stwierdzono związek między czasem karmienia piersią a alergią na orzeszki ziemne (P dla trendu = 0,03) i dodatnim wynikiem testu prowokacji orzeszków ziemnych (P dla trendu = 0,07). Spośród ogólnej grupy dzieci, 8,3 procent spożyło mleko sojowe lub formułę soi w ciągu pierwszych dwóch lat, w porównaniu z 24,5 procent osób z alergią na orzeszki ziemne i 34,8 procent osób z dodatnim wynikiem prowokacji orzeszków ziemnych (p <0,001 dla obu porównań) . Spośród 10 dzieci, dla których dostępne były dane na temat pierwszego spożycia mleka sojowego lub formuły sojowej, 9 spożyło soję przed reakcją na orzeszki ziemne.
Wysypka na stawach i zmarszczki skóry i sączące się, zrogowaciałe wysypki były istotnie związane z alergią na orzeszki ziemne i dodatnim wynikiem na prowokację orzeszkami ziemnymi (P <0,001 dla obu skojarzeń). Nasilenie wysypki oceniano dla każdego z czterech rodzajów wysypki (Tabela 1) jako 3 ( bardzo złe ), 2 ( bardzo złe ), ( łagodne ) lub 0 ( nie stanowi problemu ). lub bez wysypki). Występowała tendencja do związku pomiędzy nasileniem wysypki w ciągu pierwszych sześciu miesięcy a występowaniem alergii na orzeszki ziemne i dodatnim wynikiem w prowokacji orzeszkami ziemnymi (p <0,001 dla obu związków).
Tabela 2. Tabela 2. Wyniki krokowej regresji logistycznej dla dzieci z alergią na orzechy i osób z pozytywną reakcją na wyzwanie orzechowe. Wszystkie istotne czynniki wymienione w Tabeli zostały uwzględnione w analizie regresji. Wczesne spożycie soi, wysypka na stawy i zmarszczki na skórze (wyprysk) oraz wydzielanie zrogowaciałych, skorupowych wysypek pozostały niezależnymi czynnikami ryzyka dla alergii na orzeszki ziemne i dla pozytywnego testu prowokacji orzeszków ziemnych po dostosowaniu do innych czynników (Tabela 2). Jest prawdopodobne, że dzieci z alergią na mleko krowie lub z egzemą są bardziej narażone na alergie pokarmowe, a spożycie soi w dzieciństwie zwiększa się w odpowiedzi na te zaburzenia atopowe. Rzeczywiście, historia alergii na mleko krowie (zgłoszona prospektywnie w wieku sześciu miesięcy) była istotnie związana z alergią na orzeszki ziemne (P = 0,03). Jednak z 289 dzieci z całej kohorty, o których doniesiono, że są uczulone na mleko krowie (2,7 procent), tylko 4 (0,1 procent) było uczulonych na orzeszki ziemne. Alergia na mleko nie była niezależnie związana z alergią na orzeszki ziemne (P = 0,5), ponieważ związek ten wyjaśniono w pełni ekspozycją na soję. Podobnie alergia na jaja nie myli związku między alergią na orzeszki ziemne a spożyciem soi. Ponadto związek z spożyciem soi nie został zmieniony, gdy wysypka została włączona do analizy regresji.
Analiza szczegółowych danych wywiadów
Spośród 23 dzieci z dodatnim wynikiem testu prowokacji orzeszków ziemnych 4 (17) procent miało alergię na orzeszki ziemne w rodzinie (jedna matka, dwóch ojców i jedno rodzeństwo), w porównaniu z żadną z nich w obu grupach kontrolnych (P <0,001) [przypisy: umów wizytę u lekarza, chirurgia katowice, dermatologia dziecięca ] [więcej w: sobycor, szpital grucy otwock, drut kirschnera ]