Ekspozycja na dioksyny i dibenzofurany poprzez spożycie ryb czesc 4

W 10 procentach próbek poziom tego pojedynczego kongenera był wyższy niż 5 pg na gram; 85 pg na gram był najwyższym zarejestrowanym poziomem.6 Spośród różnych kongenerów, 2,3,4,7,8-pentachlorodibenzofuran jest najbardziej rozpowszechniony w śledziach bałtyckich i próbach łososia.5 Różnice między badanymi grupami były szczególnie wyraźne w odniesieniu do tego związku. Produkty mleczne zawierają również PCDF i PCDD. Poziomy odpowiadające 1,5 .g ekwiwalentów TCDD na gram tłuszczu zostały oszacowane w szwedzkich produktach mlecznych.15 Ekspozycja na PCDF i PCDD od ryb, nawet w grupie o umiarkowanym spożyciu, była jednak znacznie wyższa niż w przypadku tłuszczu mlecznego. W związku z tym wpływ spożycia tłuszczu mleka na poziomy PCDF i PCDD był ukryty w grupach badanych, które zjadały ryby, ale był on widoczny wśród osób, które nigdy nie jadły ryb.
Nasze wyniki wskazują zatem, że ryby są głównym źródłem narażenia na PCDF i PCDD w ogólnej populacji spożywającej ryby z Morza Bałtyckiego. Sytuacja może być jednak inna w innych krajach, gdzie spożycie ryb jest niższe, ale poziom skażenia mleka jest wyższy16. Istnieją tylko ograniczone doniesienia o poziomach PCDF i PCDD we krwi ludzkiej, 4, 17 i tych dotyczą głównie TCDD, najbardziej toksycznego z kongenerów. Poziomy tego związku w grupie przyjmującej duże dawki w naszych badaniach były wyższe niż te zgłoszone wcześniej w Szwecji, 10, 18 Amerykanach, 4 i Niemcach19 bez narażenia zawodowego lub przypadkowego, podczas gdy poziomy w naszych grupach, które konsumowały mniej ryb były porównywalne. lub niżej. Ponadto, nasza grupa przyjmująca duże dawki miała wyższy poziom niż Szwedzi z potencjalną ekspozycją zawodową. 18, 20 Pracownicy z Missouri zaangażowani w produkcję 2,4,5-trichlorofenolu, w którym TCDD wytwarzano jako niezamierzone zanieczyszczenie, mieli średnią poziom w surowicy jest ponad 25 razy wyższy niż najwyższy poziom (13 pg na gram) obserwowany w naszym badaniu. 17 weterani Wietnamu w Stanach Zjednoczonych, którzy byli zaangażowani w obchodzenie się z aerozolem i natryskiwanie agenta Orange około 20 lat przed badaniem mieli 46 pg na gram tłuszczu (średnia wartość dla dziewięciu badanych osób) .4 PCDF i PCDD były zwykle mierzone w tkance tłuszczowej. Wyrażone na jednostkę lipidów, poziomy w tkance tłuszczowej są podobne do tych w osoczu.4, 17
Oprócz wysokich poziomów TCDD, konsumenci ryb w naszym badaniu mieli nawet wyższy poziom kilku innych kongenerów. Szczególnie interesujący jest 2,3,4,7,8-pentachlorodibenzofuran, który był związany z zatruciem pokarmowym w Japonii (yusho) 21 i Tajwanie (yuchen) 22. W związku z tym całkowite ilości PCDF i PCDD we krwi, wyrażone jako TCDD ekwiwalenty były znacznie wyższe niż sama TCDD i były podobne do tych, które znaleziono u dziewięciu weteranów Wietnamu wystawionych na działanie środka pomarańczowego10. Należy podkreślić, że toksyczne znaczenie równoważnych poziomów we krwi nie jest jasne. Poziomy zgłaszane u osób zawodowo lub przypadkowo narażonych odzwierciedlają ekspozycje o ograniczonym czasie trwania, jednak często bardzo krótkim czasie. Ekspozycja na pokarm, jak w obecnym badaniu, jest często przez całe życie i, z powodu długiego okresu półtrwania niektórych z kongenerów, powoduje kumulację przez dziesięciolecia
[przypisy: drut kirschnera, hormon luteinizujący, gumtree pomorskie ]