Relacja poziomu cholesterolu do śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych u mężczyzn z chorobą sercowo-naczyniową i bez niej

Dane przedstawione przez Pekkanena i wsp. (Wydanie z 14 czerwca) sugerują, że poziomy całkowitej lipoproteiny o małej gęstości (LDL) i cholesterolu o dużej gęstości (HDL) przewidują późną śmiertelność sercowo-naczyniową u mężczyzn w średnim wieku, szczególnie z chorobą sercowo-naczyniową linii podstawowej. Ważnymi informacjami, których nie omówiono w ich artykule, jest zależność pomiędzy poziomem lipidów i lipoprotein a umieralnością ze wszystkich przyczyn.
W dużym badaniu populacyjnym mężczyzn w średnim wieku w Szkocji2 nie wykazano związku między poziomem cholesterolu całkowitego a umieralnością ze wszystkich przyczyn w okresie 12 lat. W rzeczywistości, śmiertelność z wszystkich przyczyn zwykle wzrastała, gdy poziom cholesterolu w linii podstawowej wynosił poniżej 5,0 mmol na litr. Dane uzupełniające z badania Framingham wskazują, że nie ma związku pomiędzy wysokim poziomem cholesterolu a umieralnością ze wszystkich przyczyn u osób powyżej 50. roku życia. Zwiększoną śmiertelność ze wszystkich przyczyn zaobserwowano w bardzo dużej grupie Amerykanów w średnim wieku mężczyźni z poziomem cholesterolu poniżej dziesiątego centyla. 4 Co ciekawe, mężczyźni w średnim wieku z poziomem cholesterolu HDL powyżej 80. percentyla mają zwiększoną śmiertelność ze wszystkich przyczyn.5
Być może autorzy mogą dostarczyć informacji na temat stosunku poziomu lipidów i lipoprotein linii podstawowej do późniejszej śmiertelności ze wszystkich przyczyn w kohorcie mężczyzn w średnim wieku.
Mark R. Goldstein, MD
Crozer-Chester Medical Center, Upland, PA 19013
5 Referencje1. Pekkanen J, Linn S, Heiss G i in. . Dziesięcioletnia umieralność z powodu chorób układu krążenia w stosunku do poziomu cholesterolu u mężczyzn z wcześniej istniejącą chorobą sercowo-naczyniową i bez niej. N Engl J Med 1990; 322: 1700-7.
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Isles CG, Hole DJ, Gillis CR, Hawthorne VM, Lever AF. . Cholesterol w osoczu, choroba wieńcowa i rak w badaniu Renfrew i Paisley. BMJ 1989; 298: 920-4.
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Anderson KM, Castelli WP, Levy D.. Cholesterol i śmiertelność: 30 lat obserwacji z badania Framingham. JAMA 1987; 257: 2176-80.
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
4. Martin MJ, Hulley SB, Browner WS, Kuller LH, Wentworth D. Stężenie cholesterolu w surowicy, ciśnienie krwi i śmiertelność: konsekwencje kohorty 361 662 mężczyzn. Lancet 1986; 2: 933-6.
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
5. Shestov DB, Deev AD, Zhukovsky GS, i in. . Czynniki ryzyka chorób wieńcowych i śmiertelność w badaniu USG kliniki lipidowej. Atheroscler Rev 1988; 17: 261-75.
Google Scholar
W raporcie Pekkanena i wsp. jest ważny i będzie szeroko czytany i cytowany, może być ostateczny i jest prawdopodobnie ostatnim badaniem o takiej skali na ten temat. Jest to wynik dużego i kosztownego wspólnego badania, które przyniosło pewne wyniki, które są sprzeczne z tendencją wielu badaczy. Fakt ten może wyjaśniać, dlaczego artykuł wydaje się mylący.
Ważnym rezultatem dla większości Amerykanów w wieku od 40 do 69 lat i dla 76 procent badanych (1940 z 2541) było to, że nie nastąpił wzrost śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych u mężczyzn bez obecnych objawów takiej choroby który miał poziom cholesterolu w surowicy poniżej 240 mg na decylitr (6,2 mmol na litr) Na uwagę zasługuje również stwierdzenie, że średni poziom cholesterolu w normalnej grupie (. SD) wynosił 211 . 0,8 mg na decylitr (5,45 . 0,02 mmol na litr).
Co jest mylące w piśmie. W podsumowaniu stwierdza się, że całkowity poziom cholesterolu pozwala przewidzieć śmiertelność w obu grupach, nie zauważając, że poziomy cholesterolu w surowicy w zakresie od 200 do 239 mg na decylitr (5,2 i 6,2 mmol na litr) mają różne konotacje dla osób zi bez wcześniejszej choroby sercowo-naczyniowej. Porównania podaje się tylko pomiędzy pożądanymi poziomami (poniżej 200 mg na decylitr) i wysokimi poziomami (ponad 240 mg na decylitr); nie podano etykiety opisowej do poziomów pomiędzy 200 a 240 mg na decylitr. Autorzy ignorują ten zakres dla normalnych mężczyzn, być może mając nadzieję, że zostanie to uznane za niepożądane.
Z wyjątkiem ewangelistów, którzy głosili, że im niższy poziom cholesterolu w surowicy, tym lepiej, dobrą wiadomością z badania jest to, że poziomy poniżej 240 mg na decylitr są odpowiednie dla osób bez obecnych objawów choroby sercowo-naczyniowej. Jednak obecne zalecenia dotyczące diet o niskiej zawartości cholesterolu w celu zapewnienia długowieczności stosują 200 mg na decylitr jako pożądaną górną granicę (przegląd Palumbo *). Wielu zdrowych, głodnych mężczyzn jest zaniepokojonych, sfrustrowanych i nieszczęśliwych, jedzących otręby owsiane i otręby ryżowe, po dietach bez jajek, mleka, masła lub czerwonych mięs, i objadających się rybami lub najnowszym karmieniem obniżającym stężenie cholesterolu, ponieważ oni, ich rodziny, a nawet ich lekarze są przekonani, że nieśmiertelność zapewniona jest przez nierealistycznie niski poziom cholesterolu w surowicy.
Hal. B. Richerson, MD
University of Iowa College of Medicine, Iowa City, IA 52242
Odnośnik * Palumbo PJ. . Narodowy Program Edukacji Cholesterolowej: czy cesarz ma jakieś ubrania. Mayo Clin Proc 1988; 63: 88-90.
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
W raporcie Pekkanena i wsp. dostarcza dodatkowych ważnych informacji podkreślających potrzebę rozróżnienia prewencji pierwotnej i wtórnej w chorobie niedokrwiennej serca. Przyjrzawszy się uważnie tabelom przedstawionym w tym raporcie, zdaliśmy sobie sprawę, że autorzy prawdopodobnie przeliczyli stężenia triglicerydów w osoczu (przedstawione w Tabeli 1). Dane dla trójglicerydów podane w milimolach na litr byłyby – jeśli poprawnie przeliczone na miligramy na decylitr (dzieląc przez 0,0113) – w zakresie od 320 do 430 mg na decylitr. Zakładamy, że autorzy błędnie wykorzystali ten sam współczynnik konwersji dla trójglicerydów jak dla cholesterolu. Wyjaśnienie tego punktu jest ważne, nie tylko po to, aby czytelnicy mogli interpretować dane, ale także dlatego, że trójglicerydy mogą być potencjalnym czynnikiem ryzyka.
Joachim Thiery, MD
Peter Cremer, MD
Dietrich Seidel, MD
Instytut Chemii Klinicznej, D-8000 Munich 70, Niemcy
Powyższe listy zostały odesłane do autorów danego artykułu, którzy oferują następującą odpowiedź:
Dla redaktora: Skorygowane wiekiem wskaźniki śmiertelności ze wszystkich przyczyn na 1000 osobolat obserwacji u mężczyzn bez objawów przedmiotowych i podmiotowych chorób sercowo-naczyniowych na poziomie wyjściowym wyniosły 6,1, 4,8 i 7,6 dla mężczyzn z całkowitym stężeniem cholesterolu w surowicy poniżej 5,2 mmol na litr (200 mg na decylitr), od 5,2 do 6,2 mmol na litr (200 do 240 mg na decylitr) i powyżej 6,2 mmol na litr (240 mg na decylitr), odpowiednio
[podobne: izotek a alkohol, piodermia zgorzelinowa, sabamed ]